CEVAPLANMIŞ SORULAR

Soru : Nilay
18.12.2016

Merhaba 38 yaşındayım . En sonu şubat 2014 olmak sureti ile 4 kez tüp bebek tedavisi gördüm. 3 tanesinde gebe kaldım. Fakat kanamalar nedeni ile yatarak ve tedavi görmeye devam ederek i(hormon) 1.sini 16 hft kürtaj 2. Sini 18 hafta normal doğum .3.sünü 21 hafta normal doğum olarak kaybettim . 4 . Tedavi sadece yumurtalarımı almak için olan bir tedavidir. Son bir senedir meme usg çektirdim. 6 ay aralıklarla fibrokistik bir meme yapım var . Yapılan çekimlerde 10 sene içindeki kistlerimin hemen hemen çoğu duruyor ve 1 -2 tane daha eklenmişti. Fakat okuduğum bir makalede tüp bebek tedavilerinin meme kanseri riskini iki sene içerisinde artışa neden olabileceği tedaviden sonra . Çok korkuyorum daha bebek sahibi olamadım ve bir kaç kez daha tüp bebek tedavisi görebilirim . Ama meme kanseri olmaktanda çok korkuyorum . Ailemde meme kanseri şu ana kadar yok ama tüp bebek tedavisi beni kansere yatkın hale getirirmi ? Kistlerimi kötü yönde tetiklermi ? Babam sadece akciğer kanseri vefat etmişti . Ve babaannem rahim kanseri . İnanın her 6 ay gelip çattığında hayatım zindan oluyor . Ya bir şey çıkarsa korkusu .... erken haftalardaki doğumlar Benim kanser riskimi azaltırmı teşekkür ederim ? Birde meme ultrasonu sırasında çok bastırılması şartmıdır ? Okadar canım acıyorki ? Teşekkürler . İyiki varsınız ...

Cevap : Prof.Dr. Levent Çelik
24.12.2016

Kadınlar arasında meme kanserinin sıklığı % 12-13 kadar, yani siz hiç tüp bebek tedavisi görmeseniz de bu riskiniz mevcut. 
Her türlü uzun süren hormon kullanımı meme kanseri riskini bir miktar artırır ama bu kesin kes meme kanseri olacaksınız anlamına gelmez.
Hayatta her şeyin bir bedeli var, bundan sonrası tüm bunları bilerek sizin önceliklerinizi belirlemeniz.
Anne olmak bir kadın için çok önemli. İsterseniz bir kaç defa daha tüp bebek uygulaması deneyebilirsiniz.
Meme sonografisi ise acıtan bir tetkik değildir.
 
 

doktorunuza danisin
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Prof. Dr. Levent Çelik sorularınızı yanıtlıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak sorunuzu gönderebilirsiniz.