CEVAPLANMIŞ SORULAR

Soru : zeynep
9.07.2018

Sayın Hocam , Yaklaşık 9 yıl önceki US Renkli Doppler incelemede sol gögsumde 1 tane olan solid lezyon 2 yıl önce 2 tane oldu. Her 6 ayda bir kontrollerimi yaptırıyorum fakat son kontrolde doktorum meme yağ dokusunun az olmasından dolayı ılerde bu kistlerden tekrar oluşabileceğini söyledi. Acikcasi yurt dışında olduğum için de aklımda bazı soru işaretleri kaldı. Us Renkli Doppler Incelemedeki sonuçlara bir de siz bakabilirmisiniz ? Sol meme saat 12 hizasında areola kenarından 3 cm uzaklıkta 5.5×4 mm boyutlu net demarke sınırlı, hafif lobüle konturlu hipoekoik solid lezyon ve yine sol meme saat 1 hizasında areola kenarından 1 cm uzaklıkta 7.8×5 mm boyutlu uzun aksı cilde paralel yerleşimli, fuziform şekilli, net demarke sınırlı hipoekoik düzgün konturlu solid lezyonlar izlendi. Renkli Doppler incelemede belirgin vaskülarite izlenmedi. Görüntüleme bulguları öncelikle fibroadenom gibi benign lezyonlarla uyumludur. . Sonuç kısmında ise, Sol memede öncelikle fibroadenom ile uyumlu hipoekoik solid lezyonlar. Anlamlı boyut artışı izlenmedi diyor. Bu tür lezyonlar ilerde kötü huylu olabilir mi, ya da öyle bir risk teşkil ediyor mu? Herhangi bir ilac ya da tedavi yapilmasi gerekli mi ? Şimdiden cok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim Hocam.

Cevap : Prof.Dr. Levent Çelik
14.07.2018

Fibroadenomlar memede en sık rastlanan iyi huylu tümörlerdir, kötüye dönüşme ihtimalleri yok denecek kadar azdır.
İlk defa tespit edildiklerinde altı (6) ay aralıklarla iki (2) yıl boyunca takip edilirler.
Raporunuzda korkulacak bir bulgudan bahsedilmiyor. Güven ilişkinizin kurulduğu bir meme radyoloğuna kontrollarınızı yaptırınız.
Geçmiş olsun.
 

doktorunuza danisin
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Prof. Dr. Levent Çelik sorularınızı yanıtlıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak sorunuzu gönderebilirsiniz.